Начало
НачалоНашето здравеНе ваксините, а самият грип води до Гилен-Баре
Не ваксините, а самият грип води до Гилен-Баре 25 юли 2011

Ново проучване успокоява страховете относно евентуална връзка между противогрипните ваксини и понякога фаталния синдром на Гилен-Баре (ГБС). Френски изследователи докладват, че третираните с противогрипна ваксина нямат повишен риск от ГБС спрямо неваксинираните.

На практика, самият грипен вирус, а не ваксините, е вероятен рисков фактор за ГБС, се посочва в статия, публикувана в American Journal of Epidemiology.

Проучването обхваща 25 клиники във Франция, където 145 пациенти с ГБС били сравнени с 1080 контроли за период 2007-2010 г.

17% от пациентите с ГБС били ваксинирани с противогрипна ваксина в предходните 6 месеца преди появата на симптомите. За сравнение, 21% от контролите били ваксинирани в рамките на 6 месеца преди последното посещение на лекар.

Било установено, че лицата с ГБС два пъти по-често имали прекаран грип или приемали медикаменти срещу грип (което сочи наличието на грипоподобна инфекция) в рамките на 2 месеца преди развитието на ГБС.

Проучването не елимниира възможността за връзка между ваксината и ГБС, обяснява д-р Бакстър от Kaiser Permanente, но става ясно, че грипът е по-големият рисков фактор за ГБС спрямо самата ваксина.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator