Начало
НачалоБременност и ражданеКърменето понижава риска от астма в детството
Кърменето понижава риска от астма в детството 26 юли 2011

Кърменето е свързано с понижен риск от астма в ранното детство, сочат резултатите на проспективно кохортно проучване, публикувано в онлайн изданието на European Respiratory Journal.

То включвало 5368 деца, участващи в популационно-базирано проспективно кохортно проучване. Сравнени с кърмените поне 6 месеца, некърмените деца имали повишен риск от астматични симптоми: 44% повишен риск за хрипове, 26% за задух, 25% за суха кашлица, 57% за постоянно отделяне на храчки.

Ексклузивното кърмене (неприлагане на никакви добавки от всякакъв вид - вода, сок, нехуманно мляко, храни) било свързано със сходни ползи.

Затова авторите обобщават, че късият период на кърмене и внасянето на допълнително добавки са свързани с повишен риск от астма-свързани симптоми по време на първите 4 години от живота, най-вече през първите две. Резултатите частично се обясняват с по-ниска честота на долни дихателни инфекции, но не и чрез атопични механизми.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator