Начало
НачалоСексуално здравеБум на сексуално предаван хепатит С сред HIV-позитивните мъже
Бум на сексуално предаван хепатит С сред HIV-позитивните мъже 26 юли 2011

Към настоящия момент се регистрира бум на смъртоносен хепатит С, който се разпространява сред мъжете, правещи секс с мъже. Главният път на предаване е аналният секс, често под влиянието на метамфетамин, сочи доклад, публикуван в CDC's Morbidity and Mortality Weekly Report.

Сексуалното предаване на хепатит С сред лицата без HIV е изключително рядко. Сред хетеросексуалните моногамни двойки честотата на предаване е само 2% в рамките на 20 годишен период. Същото може би е вярно и за мъжете, правещи секс с мъже, но при практикуване на безопасен секс.

Данните сочат, че HIV-позитивните мъже обаче играят роля в разпространението на хепатит С, чиято честота е повишена сред мъжете, правещи секс с мъже, без предпазни мерки. Може да се каже, че това е една нова сексуално трансмисивна инфекция в тази популация, което буди известно притеснение, посочват авторите на доклада.

Инфектирането на HIV+ мъже с хепатит С вируса е свързано с много по-високи нива на последния в кръвта, като заболяването прогресира значително по-бързо спрямо HIV-негативните лица.

Непредприемането на терапия срещу HCV е свързано с много висок риск от цироза и чернодробен рак. През последните години все повече гей- и бисексуални мъже биват диагностицирани с HIV и непосредствено след това - с HCV.

В доклада се посочват два фактора, които независимо повишават риска на HIV-позитивните мъже от HCV инфекция:

- рецептивният анален секс с еякулация повишава риска от HCV 23 пъти
- извършването на полов акт под влиянието на метамфетамин - повишава риска с 28.5 пъти.

Според доклада, спермата играе основна роля като вектор на вируса, но авторите припомнят проучване сред немски HIV-позитивни мъже, което сочи, че продължителния и травматичен анален секс често излага и двамата партньори на инфектирана кръв.

Проблемът с метамфетаминът е, че премахва сексуалните бариери и удължава половия акт. Препаратите срещу еректилна дисфункция, които удължават половия акт същ са рисков фактор за HCV-предаване сред HIV-позитивните мъже, се посочва още.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator