Начало
НачалоНашето здравеВитамин С - изключително важен за ретината
Витамин С - изключително важен за ретината 15 юли 2011

Ново изследване сочи, че GABA рецепторите в ретината се нуждаят от аскорбинова киселина (витамин С), за да функционират нормално. Това откритие може да се окаже важно за заболявания като епилепсия и глаукома.

Гама-аминомаслената киселина (GABA) е основният задръжен медиатор в ретина и мозъка и спомага за инхибирането на ненужните възбудни импулси в невроните. Изглежда витамин С спомага за правилното функциониране на тази инхибиция, обяснява д-р Gersdorff от Oregon Health & Science University.

Тъй като ретината е част от централната нервна система, това означава, че витаминът би имал важна роля и в останалата част от мозъка - в такава степен, каквато досега не сме осъзнавали.

GABA рецепторите са силно експресирани в ретината. Аскорбиновата киселина е силно концентрирана в ретината и други региони на централната нервна система. Все още малко се как точно витамин С оказва своите ефекти в мозъка и ретината.

Д-р Gersdorff и колеги изследвали ефекта на аскорбиновата киселина върху ретини от златна рибка, които имат сходна на човешката ретина биологична структура.

Било установено, че аскорбиновата киселина регулира функцията на GABA-C и GABA-A рецепторите. Функцията на нативните ретинални и рекомбинантните GABA-C рецептори била значително усилена при наличието на аскорбинова киселина, докато липсата й била свързана със значителен спад на функцията. Сходни ефекти били описани и върху GABA-A рецепторите в ретината.

Най-общо резултатите сочат, че аскорбиновата киселина би могла да се окаже мощен ендогенен модулатор на GABAергичната медиация, обобщават изследователите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator