Начало
НачалоЗдравни новиниКръвоносните съдове в ретината могат да издадат болестта на Алцхаймер
Кръвоносните съдове в ретината могат да издадат болестта на Алцхаймер 20 юли 2011

Ранната диагноза на болестта на Алцхаймер (БА) би се крие в очите. Предварителни резултати от проучване, изследващо ретиналните съдови параметри като биомаркер за невродегенеративното заболяване, сочат, че съществува връзка между тези параметри и плаковото натоварване в неокортекса.

Въпреки, че по-голямата част от патологията на БА е съсредоточена в мозъка, има доклади, сочещи, че заболяването засяга и очите, които са по-достъпни за образни изследвания спрямо мозъка, обясняват д-р Shaun Frost и колеги от Australian e-Health Research Center.

В настоящото малко пилотно проучване д-р Frost и колеги изследвали ретинални образи на 13 лица с БА, 13 лица с леко когнитивно засягане и 110 здрави лица от Australian Imaging, Biomarker and Lifestyle (AIBL) Flagship Study of Ageing.

Образите били анализирани чрез полуавтоматичен софтуеър, като били отчетени редица параметри, включително ширината на ретиналните съдове. Екипът изчислил артериоларно-венуларното отношение (АВО) за всеки участник. Натоварването с амилоидни плаки било измерено чрез позитронно-емисионна томография, чрез PiB (флуоресцентен аналог на тиофлавин Т).

Предварителните резултати сочат, че АВО корелира с бета-амилоидното натоварване в мозъка. Разликите в АВО били главно за сметка на венозната компонента, която става по-тънка. Важното в случая е, че дори и при когнитивно нормалните пациенти АВО било свързано с бета-амилоидните плаки в мозъка.

Така простият и елементарен очен тест би идентифицирал лицата, които имат амилоидни плаки преди настъпването на когнитивни дефицити. Този тест трябва да се използва заедно с други диагностични модалности.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator