Начало
НачалоЗдравни новиниIpilimumab срещу меланом - одобрен в ЕС
Ipilimumab срещу меланом - одобрен в ЕС 21 юли 2011

Иновативният имунотерапевтичен агент ipilimumab (Yervoy, Bristol-Myers Squibb) бе одобрен от Европейската комисия за употреба при пациенти с лекуван меланом. Препаратът бе одобрен в САЩ през март 2011 г - също като агент от втора линия.

Ipilimumab е нова опция при пациентите с метастатичен меланом. При тази популация средната преживяемост е между 6 и 9 месеца след поставяне на диагнозата. Имунотерапевтикът може да удължи този период до 3-4 години.

В проучване, публикувано миналата година в New England Journal of Medicine, бе установено, че препаратът води до 46% преживяемост на първата година, 25% на втората. Някои пациенти били все още живи след 3-4 години.

Ipilimumab има нов механизъм на действие. Агентът е насочен към антиген, намиращ се на повърхността на Т-клетките, известен като CTLA-4. Този антиген действа като спирачка на Т-лимфоцита. Ipilimumab освобождава тази спирачка, което води до силна антитуморна активност на Т-лимфоцитите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator