Начало
НачалоЗдравни новиниТежкият ГЕРБ е свързан с намален риск от рак на хранопровода
Тежкият ГЕРБ е свързан с намален риск от рак на хранопровода 22 юли 2011

Рискът от аденокарцином на хранопровода е значително по-висок при медикаментозно лекуваните пациенти с леки или липсващи симптоми на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) спрямо тези с тежки симптоми, сочи проучване, публикувано в юлския брой на Archives of Surgery.

Скринингът за рак на хранопровода е фокусиран върху идентифицирането на Баретовия хранопровод (БХ) при пациентите с тежки и дългосрочни симптоми на ГЕРБ. За жалост, 95% от развили аденокарцином не знаят за наличието на БХ, тъй като никога не са били селектирани за скрининг. Едно от възможните обяснения, че не съществува връзка между тежестта на ГЕРБ и риска от рак.

В настоящото проучване тестваната хипотеза била, че тежките ГЕРБ симптоми не са свързани с повишена превалентност на ВХ, дисплазия и рак сред пациентите, провеждащи първичен ендоскопски скрининг. Били включени 769 пациенти с ГЕРБ.

Ендоскопските находки за езофагит корелирали с тежестта на симптомите, но вероятността за аденокарциногенеза била по-ниска с повишение на тежестта на симптомите.

Сред пациентите, приемащи инхибитори на протонната помпа, тези с леки типични или атипични симптоми имали 61.3% и 81.5% повишен риск от аденокарциногенеза.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator