Начало
НачалоНашето здравеВисоките жени имат повишен риск от рак
Високите жени имат повишен риск от рак 22 юли 2011

Високите жени имат повишен риск от развитие на различни видове рак спрямо по-ниските, сочи епидемиологично проучване, публикувано в Lancet Oncology. Авторите установили, че всеки 10 по-висок ръст са свързани с 16% повишен риск от рак, като рискът бил проявен при всички вариации на нормалния ръст.

Данните се базират на данни от 1.3 милиона жени на средна възраст, живеещи във Великобритания. Всички били участнички в Million Women Study. Средната възраст по време на включването била 56.1 години.

Високите жени по-често били с по-висок социоикономически статус, с по-голям прием на алкохол, с по-късна възраст на настъпване на първата менструация. Тези жени имали по-малко деца, били по-активни и първото раждане било на по-късна възраст.

Жените били проследени за период от средно 9.4 години. Относителният риск от развитие на рак бил 1.16 за всеки 10 см ръст.

Повишеният риск бил статистически значим относно 10 различни ракови заболявания:

- на дебелото черво - 25%
- на ректума - 14%
- малигнен меланом - 32%
- на гърдата - 17%
- на ендометриума - 19%
- на яйчника - 17%
- на централната нервна систма - 20%
- на бъбрека - 29%
- неходжкинов лимфом - 21%
- левкемия - 26%.

Помолени да обяснят установените резултати, авторите обясняват повишения риск с повечето клетки в по-високите хора, което означава по-голям шанс за развитие на канцерозни промени. Освен това, растежните хормони може би също играят роля.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator