Начало
НачалоЗдравни новиниКомбинацията maraviroc + atazanavir/ritonavir - ефективна срещу HIV
Комбинацията maraviroc + atazanavir/ritonavir - ефективна срещу HIV 22 юли 2011

При нелекувани пациенти с HIV, комбинацията от maraviroc 150 mg веднъж дневно + atazanavir/ritonavir води до висока честота на вирусна супресия на седмица 48 без развитие на резистентност, сочи проучване.

Maraviroc е CCR5 антагонист, одобрен за два-пъти-дневно приложение при инфектирани с CCR5-тропен HIV-1 пациенти. Авторите провели фаза IIb, отворено пилотно проучване с цел изследване на ефективността на еднократното приложение на препарата в комбинация с atazanavir/ritonavir. Режимът бил сравнен с комбинацията emtricitabine/tenofovir + atazanavir/ritonavir.

Сходен процент пациенти постигнали HIV RNA нива в кръвта под 50 копия/мл на седмица 24 и 48. До седмица 48, по 7 пациенти от всяка група прекратили участието си. Терапевтичен неуспех се наблюдавал при 2 пациенти от всяка група.

Честотата на сериозни нежелани реакции била сравнима между двете групи, все пак maraviroc бил свързан с повече 3/4 степен свързани с терапията нежелани реакции, главно хипебилирубинемия.

Трима пациенти във всяка група имали плазмени HIV-1 RNA нива над 500 копия при прекратяване на проучването или терапевтичния неуспех. Вирусологичният анализ не установил данни за резистентност, промени в тропизма или липса на чувствителност и при двете групи.

Според изследователите, настоящият maraviroc+протеазен ихибитор режим, който няма токсичните ефекти на нуклеозидните аналози и се прилага един път дневно, е безопасен е ефективен.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator