Начало
НачалоНашето здравеНе откриват връзка между клетъчните телефони и вид тумор
Не откриват връзка между клетъчните телефони и вид тумор 19 юли 2011

Проучване сред над 2.8 милиона датчани сочи, че употребяващите клетъчни телефони в продължение на 11-15 години нямат повишен риск спрямо по-новите потребители от акустичен невром.

Акустичните невроми, известни още като вестибуларни шваноми, са бавнорастящи тумори, които се формират върху нерва, изхождащ от вътрешното ухо към мозъка. Главните симптоми са тинитус (звънене в ушите), замаяност и проблеми в баланса. В малък брой случаи туморът може да нарасне до такава степен, че да предизвика животозастрашаваща мозъчна компресия.

Важното в случая е, че акустичните невроми се развиват в областта, където попадат значителни количества енергия, излъчвана от мобилните телефони по време на разговор. Ето защо може да се очаква, че ако телефоните предизвикват мозъчни тумори, то употребяващите ги дълго време би трябвало да имат повишен риск от акустичен невром, особено от страната, където най-често се държи телефона.

Но в случая това не е така.

В настоящото проучване не бил отчетен повишен риск при употребявалите мобилни телефони за продължителен период от време спрямо употребявалите за по-кратък период. Освен това употребата на мобилни телефони не била свързана с по-големи от очакваните тумори, не била установена и тенденция за развитие на акустичен невром от дясната страна, където най-често се държи телефонът.

Да припомним, че повечето проучвания върху клетъчните телефони не успяха да установят връзка между електромагнитно лъчение, излъчвано от тези устройства, и развитието на мозъчни тумори. Голямо международно проучване, публикувано миналата година, обаче установи, че ежедневните разговори в продължение на средно 30 минути за период от 10 години покачват риска от глиом.

През месец май Агенцията за проучвания върху раковите заболявания (IARC) към СЗО издаде доклад, класифициращ радиомагнитните вълни, излъчвани от клетъчните телефони, като възможно канцерогенни спрямо хората.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator