Начало
НачалоЗдравни новиниДали адреналинът наистина помага при сърдечен арест?
Дали адреналинът наистина помага при сърдечен арест? 18 юли 2011

Адреналинът (епинефрин) е стандартен компонент на ресусцитацията при сърдечен арест, но доста спорно австралийско проучване сочи, че този хормон няма почти никакво влияние върху преживяемостта на пациентите.

Все пак авторите установили, че третираните с адреналин имат по-голям шанс от възвръщане на спонтанна циркулация преди хоспитализацията, и затова подкрепят рутинната употреба на препарата.

В рандомизирано проучване над 500 пациенти били третирани с адреналин или физиологичен разтвор. Главният краен резултат - преживяемостта до дехоспитализация, не се различавал статистически значително между двете групи: 1.9% срещу 4.0%.

Все пак при лекуваните с адреналин пациенти имало по-голяма вероятност за възвръщане на спонтанната циркулация до пристигане в болницата: 23.5% срещу 8.4%.

Въпреки че резултатите са статистически негативни спрямо важни резултати, то тенденцията е в правилната посока, обясняват авторите, и ето затова адреналинът трябва да остане като част от рутинните ресусцитационни грижи.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator