Начало
НачалоНашето здравеПасивното тютюнопушене причинява глухота при младежите
Пасивното тютюнопушене причинява глухота при младежите 18 юли 2011

Пасивното или вторичното тютюнопушене може да доведе до повишение на риска от сензориневрална загуба на слуха (СЗС) при младежи, което означава, че при тази популация трябва да се внедрят мерки за скрининг чрез периодични аудиологични тестове.

Anil K. Lalwani и колеги (New York University Langone Medical Center) докладват за своето откритие в Archives of Otolaryngology—Head and Neck Surgery.

Според авторите, повтарящият се среден отит е по-чест при близо 60% от децата, изложени на пасивно пушене. Тя смятат, че повишеният риск от среден отит се дължи на няколко фактора, включително потискане или модулация на имунната система, усилване на бактериалната адхезия, действието на токсини, увреждане на респираторния мукоцилиарен апарат, водещ до дисфункция на Евстахиевата тръба.

В настоящото проучване били анализирани данни от National Health and Nutrition Examination Survey (2005-2006), включващо информация за 1533 участници на възраст между 12 и 19 години, на които били направени аудиометрични и серумни котининови тестове.

СЗС била дефинирана като средно ниво на чистия тон над 15 dB за честотите 0.5, 1 и 2kHz (ниски честоти) и 3, 4, 6 и 8kHz (високи честоти). Излагането на тютюнев дим било свързано с повишени прагове на чуваемост на чистите тонове с честоти 2,3 и 4 kHz, както и с повишена честота на едностранна нискочестотна СЗС - 11.82% срещу 7.53%. Анализите установили 83% повишен риск от унилатерална нискочестотна СЗС.

Било установена директна връзка между превалентността на СЗС и експозицията на тютюнев дим. Близо 82% от участниците със СЗС не знаели, че имат проблем със слуха.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator