Начало
НачалоЗдравни новиниХроничната употреба на НСПВС удвоява сърдечносъдовата смъртност у възрастни
Хроничната употреба на НСПВС удвоява сърдечносъдовата смъртност у възрастни 19 юли 2011

Дългосрочната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) от възрастни пациенти с хипертония и коронарна болест на сърцето е свързана със значително повишен риск от сърдечносъдови инциденти, сочи анализ на International Verapamil-Trandolapril Study (INVEST).

Анализът е публикуван в юлския брой на American Journal of Medicine. Авторите отчитат значително повишение на нежеланите сърдечносъдови резултати, главно за сметка на по-голяма сърдечносъдова смъртност. Трябва да се отбележи, че това не е първото проучване, които свързва НСПВС с неблагоприятен профил на безопасност от страна на сърдечносъдовата система.

Bavry и колеги от (University of Florida, САЩ) идентифицирали 882 пациенти, приемащи дългосрочно НСПВС. Най-честите състояния, по повод на които бил приеман този клас препарати, били ревматоиден артрит, остеоартроза, гръбна болка.

Както бе споменато по-горе, хроничната употреба на НСПВС била свързана с 2.26 пъти повишение на риска от смърт следствие на кардиоваскуларна причина спрямо неупотребяващите НСПВС и употребяващите НСПВС интермитентно.

Авторите не успели да диференцират ефекта на различните препарати, използвани в проучването: най-често ibuprofen, naproxen и celecoxib.

Резултатите подкрепят скорошно становище на Американското Дружество по Гериатрия, което препоръчва acetaminophen (paracetamol) като терапия от първа линия при хронична болка във възрастната популация. Неселективните НСПВС и COX-2 инхибиторите трябва да се употребяват с повишено внимание.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator