Начало
НачалоСексуално здравеPrEP намалява HIV инфекцията сред хетеросексуалните
PrEP намалява HIV инфекцията сред хетеросексуалните 14 юли 2011

2 проучвания докладват, че ежедневният прием на антивирусни препарати, които се използват за лечение на HIV инфекцията, могат да намалят разпространението на вируса сред хетеросексуалните, които са най-засегнати от HIV епидемията в световен мащаб.

Миналата година подобно проучване установи, че прилагането на антивирусни препарати като преекспозиционна профилактика (PrEP) намалява риска от HIV инфекция сред мъжете, правещи секс с мъже (MSM). Проучване, което бе прекратено тази пролет пък установи, че започването на антивирусна терапия веднага след диагнозата, докато имунната система е все още относително здрава, води до по-голяма защита на неинфектираните партньори.

Последните 2 проучвания представлява голяма стъпка напред, тъй като хетеросексуалните лица са популацията, най-засегната от HIV епидемията в световен мащаб.

В първото проучване прилагането на PrEP под формата на комбинирана таблетка с tenofovir disoproxil fumarate и emtricitabine (Truvada, Gilead Sciences) довело до спад на риска от инфектиране с HIV с 63%.

Другото проучване установило, че PrEP намалява риска от HIV трансмисия сред 4800 хетеросексуални серодискордантни двойки. Прилагането на tenofovri било свързано с 62% по-малко HIV инфекции спрямо плацебо. Намалението на риска било още по-голямо при приемащите tenofovir + emtricitabine (73%).

Американският Център за Контрол и Превенция на Заболяванията (CDC) съветва да продължават да се спазват общоприетите мерки за превенция на HIV-инфекцията - обучение, употребата на латексови презервативи и др. От CDC обещаха, че ще издадат ръководство за употребата на PrEP сред хетеросексуалните мъже и жени.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator