Начало
НачалоНашето здравеГорещият чай и кафе могат да намалят риска от MRSA
Горещият чай и кафе могат да намалят риска от MRSA 12 юли 2011

Нови изследвания сочат, че хората, които пият горещи чай или кафе имат наполовина понижен риск риск от носителство на метицилин-резситентен Staphylococcus aureus (MRSA) в носната кухина.

Лекари от Medical University of South Carolina изследвали връзката между оралния прием на чай и кафе и назалното носителство на MRSA в национална представителна извадка, включваща американци.

За целта били ползвани данни от National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Извадката включвала 5555 лица. Били събрани проби от носната кухина, които били анализирани за S aureus. Успоредно била отчетена консумацията на горещ чай и кафе.

1.4% от изследваните имали MRSA носителство. 48.6% докладвали консумацията на горещ чай през последния месец; аналогично 110.7 млн. докладвали употребата ка кафе.

Консумиращите горещ чай имали 53% по-ниска вероятност от MRSA носителство спрямо неприемащите чай. Същата асоциация била установена и относно кафето - 53% понижен риск от носителство.

Не била установена значима връзка между приема на студен чай и носителството на MRSA. Едно от възможните обяснения е, че студеният чай има по-ниски нива на полифеноли на обемна единица.

Механизмите, които стоят зад протективния ефект на кафето и чая, все още не са напълно изяснени, но и двете напитки изглежда имат антимикробни свойства. Например при кафето подобен ефект може би имат тригонелин, глиоксал, метилглиоксал и диацетил. Чаят пък съдържа танини и катехини. И чаят, и кафето намаляват желязната абсорбция, а желязото е критично за растежа на S aureus.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator