Начало
НачалоЗдравни новиниЕМА започва обзор на dronedarone заради възможни сърдечносъдови рискове
ЕМА започва обзор на dronedarone заради възможни сърдечносъдови рискове 13 юли 2011

Европейската лекарствена агенция (ЕМА) ще проведе обстоен обзор на сърдечносъдовия риск, свързан с приема на антиаритмичния препарат dronedarone (Multaq, Sanofi-Aventis). Тази стъпка идва седмица след прекратяване на фаза 3 от проучването PALLAS поради покачване на честотата на сърдечносъдови инциденти при рандомизираните на dronedarone.

ЕМА ще определи дали има нужда от допълнителни действия на редовната си месечна среща, която ще се проведе следващата седмица. Към настоящия момент тече и друг обзор - както от EMA, така и от FDA, поради доклади за сериозно чернодробно увреждане.

Експертът в областта на предсърдното мъждене д-р John Camm (St George's Hospital (Лондон) смята, че има повод за притеснение, но трябва да се изчакат детайлите. Трябва да се отбележи, че PALLAS включва пациенти с перманентно предсърдно мъждене - индикация, която към настоящия момент не е одобрена за dronedarone.

Препаратът е подложен на множество критики, откакто бе одобрен в САЩ през юли 2009 г. Възникнаха въпроси относно отношението безопасност/ефективност, евентуални недостатъци на проучването ATHENA, въз основа на което dronedarone получи одобрение. Наскоро френските здравни власти заключиха, че ефикасността на dronedarone е недостатъчна, което може би ще засегне и реимбурсацията на препарата във Франция.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator