Начало
НачалоНашето здравеСлънчевото изгаряне хвърля светлина върху разработката на нови медикаменти срещу болка
Слънчевото изгаряне хвърля светлина върху разработката на нови медикаменти срещу болка 08 юли 2011

Заглавието може да ви звучи странно, но е истина. Учени откриха молекула в тялото, която контролира чувството за болка при облъчване с UVB радиация (или т.нар слънчево изгаряне). Тази молекула (CXCL5) е хемокин, който привлича клетки на имунната система в увредената тъкан, предизвиквайки болка и чувствителност.

Този хемокин е важен фактор, който участва във формирането на някои видове болка. Въпреки че молекулата е открита в контекста на слънчевото изгаряне, първата участва в патогенезата на различни болкови състояния, особено при тези, свързани с възпаление. Това означава, че евентуалното разработване на препарати, които блокират този хемокин, би помогнало на пациентите с артрит например, обясняват изследователи от Кралския колеж в Лондон.

UVB радиацията обикновено засяга епидермиса. Лекарите взели проби от кожата на здрави доброволци, които били експонирани на UVB. Облъчването било съсредоточено върху малки области, които в последствие станали чувствителни и болезнени.

В кожните биопсии били установени повишени нива на CXCL5. Опити с плъхове установили, че този протеин е отговорен за голяма част от болката при слънчево изгаряне. Прилагането на неутрализиращо антитяло успяло да намали болката, предизвикана от слънчевото изгаряне.

Следващата стъпка е разработката на човешки вариант на антитялото и тестването му в клинични проучвания, обобщават британците.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator