Начало
НачалоЗдравни новиниЦефалоспорините започват да губят ефективността си срещу гонорея
Цефалоспорините започват да губят ефективността си срещу гонорея 08 юли 2011

Последната линия на защита при лечение на гонореята поддава, сочи проучване, публикувано в Morbidity and Mortality Weekly Report на Центъра за Контрол и Превенция на Заболяванията (CDC) на САЩ.

Цефалоспорините, които са стратегически клас антибиотици за лечение на гонорея, изглежда започват да губят своята ефективност, тъй като патогенът бързо мутира и губи чувствителността си към антибиотика.

Изследователите от CDC отбелязват увеличение на процента изолати на Neisseria gonorrhoeae, изискващи повишена минимална инхибираща концентрация - най-ниската антибиотична концентрация, необходима за спиране на бактериалния растеж. В различни части на света вече има доклади за понижена чувствителност на бактерия към цефалоспорини.

В исторически план, от откриването на антибиотиците в САЩ през 30-те и 40-те години на миналия век, последните се използват успешно за лечение на гонореята. През последните 40 години обаче патогенът разви резистентност към редица препарати, вкл. сулфонамиди, пеницилин и тетрациклин. През 2007 CDC спря да препоръчва флуорохинолоните и така цефалоспорините останаха последния клас антибиотици на избор.

Към настоящия момент CDC препоръчва употребата на цефалоспорин (cefixime или ceftriaxone), заедно с макролиден антибиотик - за предпочитане azithromycin. Ceftriaxone е най-ефективният цефалоспорин за лечение на гонорейната инфекция, а azithromycin е по-добър от doxycycline като добавка към ceftriaxone, отбелязва CDC.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator