Начало
НачалоНашето здравеКоварни стволови клетки правят чернодробния рак труден за лечение
Коварни стволови клетки правят чернодробния рак труден за лечение 11 юли 2011

Чернодробните злокачествени тумори се състоят от "суперракови" стволови клетки, които са причина за резистентност към химиотерапия и бърз разпространяване към други части на тялото и рецидив след хирургичното отстраняване на тумора, докладват изследователи от Хонг Конг.

Това откритие има изключително важно значение, тъй като в бъдеще могат да се създадат терапевтични подходи, насочени към тези клетки. Последните носят на своята клетъчна повърхност протеина CD24.

Пациентите с високи стойности на CD24 имат тенденция към по-лоша преживяемост, обяснява авторите. Те описват CD24 като бутон върху раковите клетки, който активиран води до активиране на протеин в клетката, носещ името STAT3.

STAT3 оказва своето влияние в ядрото на клетката - по-конкретно ускорява формирането и разпространението на туморите; участва и в механизмите на химиорезистентност. Ако функцията на този протеин се блокира, ще се блокира и функцията на тези ракови стволовки клетки.

В миши модел, д-р Ng и колеги установили, че туморите, богати на CD24 стволови клетки, са резистентни на химиотерапия. В отделен опит две колонии ракови клетки - с и без CD24 били инжектирани в отделни части на черния дроб.

Инжектираната с CD24 клетки част бързо развила рак, който се разпространил към белите дробове. Подобен феномен не бил наблюдаван в другата част.

Изследване сред пациенти с чернодробен рак установило, че лицата с високи концентрации на CD24 имат 67% риск от рецидив през първата година след хирургично премахване на тумора спрямо 21% при лицата с ниски CD24.

Първите имали и 80% риск от метастазиране на рака спрямо 24% при втората група.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator