Начало
НачалоЗдравни новиниВисокият HDL-холестерол губи защитната си роля при пациенти с бъбречно заболяване
Високият HDL-холестерол губи защитната си роля при пациенти с бъбречно заболяване 11 юли 2011

HDL-холестеролът губи своя протективен ефект върху съдовия ендотел при пациенти с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), докладва германски екип. Интересното е, че in vitro тестове сочат, че HDL има по-скоро провъзпалително, отколкото противовъзпалително действие при ХБЗ.

При здравите хора всеки 1% повишение на HDL-холестерола се равнява на 3% редукция на риска от коронарна болест на сърцето, като този ефект се медиира чрез директен ефект на HDL-холестерола върху ендотела - продукция на азотен оксид, антиоксидантен, противовъзпалитен, антитромботичен ефект, спомагане за регенерация на ендотела.

Проучване от 2007 сочи понижена преживяемост при пациентите с ХБЗ 5 стадий, които имат провъзпалителен HDL. Изследване от 2010 г пък сочи, че HDL-холестеролът от лица с диабет води до значителна редукция на ендотел-зависимата релаксация на изолирани аортни пръстени.

В настоящото проучване немският екип изолирал ендотелни клетки от аортата. "Здравият" HDL довел до повишаване на продукцията на азотен оксид с 10%, докато HDL от пациенти с ХБЗ 5 стадий довел до инхибиране на продукцията на медиатора с 40%. Еквивалентни спадове били отчетени и от HDL на пациенти със стадий 2/3/4 ХБЗ.

Било установено, че ХБЗ HDL увеличава фосфорилацията на инхибиторно място и съотв. понижава фосфорилацията на стимулиращи места върху ендотелния ензим NO-синтаза. Обратно, здравословният HDL води до увеличаване на фосфорилацията на стимулиращи места.

Здравият HDL бил свързан с понижена експресия на молекулата VCAM-1, която има влияние върху клетъчното прикрепване към съдовата стена при наличието на тумор-некротизиращ фактор алфа. ХБЗ HDL бил свързан с противоположния ефект, дори и без наличието на TNF. Това означава, че HDL при ХБЗ се превръща в проинфламаторна частица per se.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator