Начало
НачалоНашето здравеGabapentin срещу алкохолна зависимост
Gabapentin срещу алкохолна зависимост 11 юли 2011

Добавянето на gabapentin към naltrexone подобрява навиците на пиене спрямо монотерапията с naltrexone, сочи проучване, включващо лица, сериозно злоупотребяващи с алкохол.

От опити с мишки се знае, че биологичният механизъм на алкохолната зависимост, по-конкретно - алкохолният абстинентен синдром, се медиира от два медиатора - гама-аминомаслена киселина (ГАМК, GABA) и глутамат. Употребата на алкохол води до абнормална промяна в нивата на тези медиатори, като по време на абстинентния синдром тези промени са свързани със значителни симптоми, обясняват авторите.

Gabapentin повлиява на тези две системи, нормализирайки баланса на глутамат/GABA, противодействайки на алкохола. Предишни изследвания на препарата у мишки и хора сочат, че gabapentin намалява симптомите на алкохолния абстинентен синдром. Ето затова изследователите от Medical University of South Carolina предположили, че употребата този агент, особено през първите 6 седмици на абстиненцията, може да подобри ефикасността на naltrexone.

В проучване д-р Антън и колеги рандомизирали 150 лица с алкохолна зависимост на 16-седмичен курс naltrexone, 50 mg/d, самостоятелно; naltrexone, 50 mg/д + gabapentin (до 1200 mg/д) през първите 6 седмици; или двойно плацебо.

На седмица 6, около 50% от участниците, рандомизирани на плацебо или naltrexone докладвали за поне един ден със запой. Този процент в комбинираната група бил само 35%. На седмица 16 нямало разлики между групите.

Това означава, че gabapentin е ефективен при някои хора, като ефектът отминава със спирането на препарата, смятат авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator