Начало
НачалоЗдравни новиниОтношението натрий/калий е важно за здравето
Отношението натрий/калий е важно за здравето 11 юли 2011

Хората, които консумират значително повече натрий, отколкото калий, имат значително повишен риск от сърдечносъдова смърт спрямо лицата, при които това отношение има най-ниски стойности, сочи проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine.

Д-р Elena V Kuklina и колеги от CDC анализирали обичайния прием на натрий и калий, както и тяхното отношение, като съпоставили тези данни с риска от обща и сърдечносъдова смъртност. Били включени участниците от Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III), наброяващи 12 267 души.

По време на средно проследяване от 14.8 години били докладвани 2270 смъртни случая - 825 по сърдечносъдови причини (443 - следствие на ИБС). Анализът установил, че повишеният прием на натрий е свързан с повишена обща смъртност - 24%/1000 мг/ден. Повишеният прием на калий от друга страна имал благоприятно влияние върху смъртността: -20%/1000 мг/ден.

Относно отношението натрий/калий - лицата с най-високи стойности имали 46% повишен риск от смърт спрямо тези с най-ниски стойности. 46% било повишението на риска от сърдечносъдова смърт, като 2.15 пъти - от исхемична болест на сърцето.

Резултатите сочат, че отношението натрий/калий <1 е протективно. Калият може да се набави лесно от плодове - например портокали. Авторите посочват за пример съдържанието на натрий/калий в една поничка, съотнесено на това в един портокал - съотв. 210/120 в поничката и 1.6/150 в портокала.

Хората трябва да осъзнаят, че преработените храни крият редица рискове. Например 100 грама непрепработено свинско съдържат 61 мг натрий и 340 мг калий, но шунката - цели 921 мг натрий срещи 240 мг калий. Калият с храната определено играе важна роля за здравето на организма, обобщават изследователите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator