Начало
НачалоЗдравни новиниЛекарство срещу тютюнопушене свързано с повишен сърдечносъдов риск
Лекарство срещу тютюнопушене свързано с повишен сърдечносъдов риск 05 юли 2011

Нов мета-анализ повдига притеснения относно безопасността на препарата за отказване на тютюнопушенето varenicline (Chantix, Champix, Pfizer). Според анализа, препаратът е свързан с повишен сърдечносъдов риск.

Според един от главните автори - д-р Curt Furberg (Wake Forest Baptist Medical Center), препаратът трябва да бъде изтеглен от пазара. Освен с новоустановения повишен сърдечносъдов риск, препаратът е свързван с голям брой реакции от страна на централната нервна система. За сметка на това ефективността на Chantix е сравнително ниска, а алтернативи - има.

В мета-анализа било установено, че спрямо плацебо varenicline увеличава риска от сериозни сърдечносъдови инциденти със 72%.

Някои експерти не са съгласни с крайното твърдение по-горе. Според д-р Taylor Hays (Mayo Clinic), малкият като абсолютна стойност сърдечносъдов риск не може да се сравни с огромната полза от спирането на цигарите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator