Начало
НачалоЗдравни новиниКъсогледството - свързано с повишен риск от откритоъгълна глаукома
Късогледството - свързано с повишен риск от откритоъгълна глаукома 05 юли 2011

Лицата с миопия (късогледство) може би имат два пъти повишен риск от развитието на глаукома, сочи мета-анализ, фокусиращ се върху откритоъгълната глаукома, която е най-честата форма на това заболяване.

Анализ на 11 проучвания сочи, че късогледите имат 90% повишен риск от развитието на откритоъгълна глаукома, като по-високите степени на миопия били свързани с повишение на рози риск.

Резултатите сочат, че късогледството и глаукомата по-често протичат заедно, което не означава, че едното предизвиква другото, предупреждават авторите. Освен това включените проучвания са доста хетерогенни от гледна точка на възраст на пациентите и различните диагностични критерии.

Може да се обобщи, че пациентите с високостепенна миопия трябва да бъдат редовно проследявани от офталмолог, обобщават авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator