Начало
НачалоЗдравни новиниФлавоноид в ягодите ограничава усложненията на диабета
Флавоноид в ягодите ограничава усложненията на диабета 07 юли 2011

Изследователи установиха, че флавоноидът фасетин, който се среща предимно в ягодите, намалява неврологичните усложнения и бъбречното увреждане при миши модел на диабет тип 1.

Според проучването, публикувано в PLoS ONE, фисетин може да редуцира усложненията на диабета, протектирайки невроните от токсичните увреждания, и чрез директен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.

Било установено, че оралният фисетин намалява метилглиоксал-протеиновото гликиране в бъбрека, мозъка и кръвта на опитните животни, което подкрепя хипотезата, че усложненията на диабета имат сходни патогенетични механизми.

Повишението на кръвната глюкоза може да доведе до образуването на гликирани протеини и респективно промяна във функцията на последните. Това води до нарушаване на функцията и на други протеини и възникване на възпаление. За пациентите с диабет се смята, че са именно в хронично възпалително състояние.

То от своя страна може да доведе до оксидативен стрес и допълнително увреждане на протеини и тъкани.

Фисетин или негова синтетична версия евентуално би могъл да се използва за лечение на пациенти с диабет, като агентът има обещаващ потенциал в подобряването на качеството на живот на пациентите с диабет.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator