Начало
НачалоСексуално здравеМетформин може да предотврати или забави поликистичния овариален синдром
Метформин може да предотврати или забави поликистичния овариален синдром 04 юли 2011

Антидиабетният препарат метформин може да предотврати или забави развитието на поликистичен яйчников синдром (PCOS) при девойки, сочи рандомизирано и отворено проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

PCOS често настъпва по време на тийнейджърските години с прояви на нерегулярен менструален цикъл, акне, прекалено окосмяване и др, обясняват авторите от University of Barcelona. Те са на мнение обаче, че критичните за развитието на PCOS години са по време на детството и пубертета, когато се складират големи количества мазнини. Наддаването на тегло води до свръхекспозиция на яйчниниците инсулин, което води до спиране на овулацията и освобождаване на мъжки хормони, което в крайна сметка води до PCOS.

В проучването били включени 38 момичета с комбинирана история за ниска ниска-нормална родилна маса и ранно настъпване на първата менструация (които имат висок риск от PCOS). Те били рандомизирани на ранна терапия с метформин (на 8-12-годишна възраст) или на късна терапия с метформин (13-14-годишна възраст).

Когато вече били на 15 години, момичетата, рандомизирани на ранен метформин, били с 4 см по-високи от момичетата, приемащи късен метформин. При първата група били отчетени по-ниски нива на възпаление, по-малко централна мастна тъкан, редукция на висцералната и чернодробната мастна тъкан. Момичетата в късната група имали 2-8 пъти по-често хирзутизъм, свръхколичество андрогени, олигоменорея и PCOS. Първото, което започнало да се различава между развилите по-късно PCOS и неразвилите, била абдоминалната мастна тъкан.

При момичета с ниска телесна маса при раждане и преждевременна менструация ранната метформинова терапия предотвратява или забавя развитието на хирзутизъм, андрогенемия, олигоменорея и PCOS, обобщават испанците.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator