Начало
НачалоНашето здравеПолусинтетична омега-3 киселина намалява триглицеридите без да покачва LDL
Полусинтетична омега-3 киселина намалява триглицеридите без да покачва LDL 30 юни 2011

Експерименталният препарат AMR101, който съдържа пречистена ейкозапентаенова киселина, намалява високите триглицеридни нива с до 45% спрямо плацебо и не покачва LDL-холестерола, сочи проучване.

В статията си, лекари от Louisville Metabolic and Atherosclerosis Research Center (Кентъки, САЩ) обясняват, че фибратите и рибеното масло, които се използват за понижаване на триглицеридите, често повишават значително стойностите на LDL-холестерола. Малко проучвания сочат, че този ефект не се наблюдава при прием само на ейкозапентаенова киселина (ЕПК) без докозахексаенова киселина (ДХК).

В настоящото проучване бил използван продукт, който съдържа 96% ЕПК етилов естер без ДХК. Препаратът бил приложени при 229 пациенти с триглицериди на гладно между 500 и 2000 мг/дл. Били приложени дози от 2 или 4 г/ден AMR101 или плацебо в рамките на 12 седмици, с 40-седмична отворена фаза.

На седмица 12 средните триглицеридни нива спаднали от 679.5 на 502 мг/дл в 4-грамовата група, от 656.5 на 605.5 мг/дл в 2-грамовата група и се повишили от 703 на 745.5 мг/дл в плацебо групата. Това се равнява на спад на триглицеридните нива спрямо плацебо със съотв. 33.1% и 19.7%. Този спад бил по-изразен при пациентите с по-високи изходни нива на триглицеридите.

LDL-холестеролът в активните групи спаднал леко при 4г/ден група - с 2.3%, и нараснал с 5.2% при 2г/ден групата. И двете промени не били статистически значими.

Нежеланите реакции били леки до умерени със сходна честота между групите - между 34% и 37%. Най-честите терапевтично-свързани нежелани ефекти били гастроинтестинални - диария, гадене и др. Най-много на брой те били при плацебо групата.

Анализ на другите липидни параметри установил, че AMR101 значително намалява не-HDL-холестерола, аполипопротеин В, липопротеин-свързаната фосфолипаза А2, VLDL-холестерола и общия холестерол.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator