Начало
НачалоНашето здравеАлкохолните запои могат да увредят младия мозък
Алкохолните запои могат да увредят младия мозък 01 юли 2011

Младежите, които злоупотребяват с алкохол, имат значително повишен риск от увреждане на мозъка, предупреждават американски изследователи от University of Cincinnati (UC).

Според проучване, прекомерните количества алкохол увреждат все още развиващия се мозък, като може би се касае за директен невротоксичен ефект. Според друга хипотеза, алкохолът повлиява фактори на развитието на мозъка.

Като алкохолен запой авторите дефинирали:
- 4 или повече питиета поред при жени
- 5 или повече питиета поред,

като едно питие се равнява на 44 мл твърд алкохол, 355 мл бира 118-148 мл вино.

Американците провели скенове на мозъка на 29 млади лица, често злоупотебяващи с алкохол през уикендите. Чрез висококачествени изобразителни методики били установени промени в префронталния кортекс - част от мозъка, която отговаря за вниманието, планирането, вземането на решения, преработката на емоции и контрола на импулсите, водещи до ирационално поведение.

"Има данни, че злоупотребата с алкохол е свързана с нарушен интегритет на бялото вещество - главните преносни мрежи на мозъка. От друга страна алкохолът може би повлиява и сивото вещество по различен механизъм", обясняват авторите.

За щастие, по-малките количества алкохол нямат толкова негативен ефект върху мозъка, а и настъпилите увреждания в по-голямата си част са обратими, успокояват американците.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator