Начало
НачалоСексуално здравеИнтраутеринните устройства и имплантите са най-ефективните обратими контрацептиви
Интраутеринните устройства и имплантите са най-ефективните обратими контрацептиви 23 юни 2011

Дългодействащите обратими контрацептиви (ДДОК) и по-конкретно - вътрематочните устройства и конрацептивните импланти са най-ефективните обратими контрацептиви, според бюлетин на American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG).

ДДОК са най-добрият инструмент срещу нежелана бременност, която съставлява 49% от всички бременности в САЩ, посочват от ACOG. Най-голямото предимство на ДДОК, че след поставяне не изискват поддръжка.

Налични са три ДДОК метода: песарът copper T380A, левоноргестрел интраутеринна система и етоногестрел имплант. Всички се поставят амбулаторно като фертилността се възвръща бързо след отстраняване на устройството.

Медният песар ефективно предотвратява бременност в дългосрочен период (до 10 години), освобождавайки малки количества мед в матката, което пречи на оплождането и имплантацията на оплоденото яйце в маточната стена. Освен това се нарушава и подвижността на сперматозоидите. Ако се постави в рамките на 5 дни след необезопасен секс, действа като спешен контрацептив.

Тъй като овулацията продължава, могат да се наблюдава повишено менструално кървене и крампи, които често намаляват с времето. Тежката менорагия и дисменорея са водещите причини за прекратяване на употребата на медния песар.

Хоромоналният песар освобождава прогестин в матката, който задебелява цервикалния мукус, изтънява маточната лигавица и намалява сперматозоидната подвижност. Продължителността на контрацепцията е 5 години. Одобрен е и за лечение на менорагия.

Контрацептивният имплант е свързан с честота на бременност от 0.05%, което го прави най-ефективният метод за обратима контрацепция. Малка пръчица с големина на кибритена клечка се поставя под кожата на мишницата, което позволява контролирано освобождаване на супресиращ овулацията хормон в продължение до 3 години.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator