Начало
НачалоНашето здравеМигрената може да се окаже рисков фактор за инсулт
Мигрената може да се окаже рисков фактор за инсулт 22 юни 2011

Все повече данни сочат, че мигрената трябва да се включи като като рисков фактор за сърдечносъдово заболяване или по-специфично - за инсулт, смята експертът Enrico Agabiti-Rosei (University of Brescia).

Превалентността на едновременна мигрена и хипертония е изключително ниска, но лекарите трябва да обръщат внимание на тази комбинация, тъй като тези пациенти може би имат риск от инцидент. Мигрената може да се счита за рисков фактор, който да се включи в скорирането на риска от инсулт, смята д-р Enrico Agabiti-Rosei.

Enrico Agabiti-Rosei и колеги провели проучване, включващо 2973 пациенти с хипертония, мигрена или и двете (17%). При лицата с двете състояния началото на коморбидитета се наблюдавало на приблизително 45-годишна възраст. Контролът на кръвното налягане при тази група бил значително по-труден; тези лица често имали позитивна фамилна история за мигрена и хипертония.

Коморбидитетната група имала по-висока превалентност на мозъчносъдови инциднети спрямо лицата само с хипертония или мигрена - 4.4% срещу съотв. 3.1% и 07%. Сред възрастовия диапазаон 40-49 години 4.8% с двете заболявания имали история за преходна исхемична атака (TIA) спрямо 0.9% при пациентите с хипертония.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator