Начало
НачалоБременност и ражданеСпането на гръб или на дясната страна може да повиши риска от раждане на мъртъв плод
Спането на гръб или на дясната страна може да повиши риска от раждане на мъртъв плод 15 юни 2011

Сравнени с бременните жени, спящи на лявата си страна, тези, които спят на гръб или надясно, може би имат двойно повишен риск от раждане на мъртъв плод, сочи ново проучване.

Установеният риск между позицията на спане и раждането на мъртъв плод бил независим от други рискови фактори като затлъстяване. Рискът бил най-значителен относно последната нощ преди раждането, но имал и значителни стойности преди това.

Анализът включвал 155 жени, родили мъртъв плод, 310 контролни пациенти, родили здраво дете. Жените с настъпила интраутеринна смърт на плода били по-често със затлъстяване, с нисък социоикономически статус, пушачки и многораждали.

След отчитане на тези и други фактори, спането не на лявата страна в последната нощ преди раждането било независимо свързано с повишен риск от раждане на мъртъв плод, като най-изразен риск носело спането на гръб - 2.54. Спането на дясната страна било свързано с риск 1.74.

Било отчетено че майчината позиция по време на сън през последния месец също допринася за този риск, от връзките не стигнали до статистическа значимост.

Едно от обясненията на установения феномен е следното: уголемената матка на бременната жена, която в позиция на гръб (супинация), оказва повишено налягане върху долната куха вена и аортата, което води до понижено венозно връщане и ограничаване на маточния кръвоток.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator