Начало
НачалоНашето здравеПовечето мозъчни тумори не са в областта на лъчение на телефона
Повечето мозъчни тумори не са в областта на лъчение на телефона 17 юни 2011

Мозъчните тумори сред използващите мобилни телефони не са локализирани в областта, където има най-много лъчение от телефона, се посочва в нов доклад.

Докладът сочи още, че хората, използващи най-дълго време клетъчни телефони, нямат повишен риск от развитието на тумори в рамките на 5 см от мобилния телефон, където се съсредоточва около 90% от радиацията.

Автори са финландски изследователи от University of Tampere във Финландия. Въпреки че е успокояващо, настоящото изследване не дефинитивно, тъй като само 5% от включените участници са използвали мобилен телефон >10 години, а освен това раковите заболявания могат да се развият след голям период от време.

Общо взето, научните данни относно връзката мобилен телефон - рак на мозъка си остават противоречиви. Миналата година проучване, включващо 13 000 употребяващи мобилни телефони >10 години, не установи ясни доказателства, че мобилните телефони причиняват рак. Друго проучване от февруари т.г. пък сочи, че електромагнитно лъчение от клетъчните телефони може да промени мозъчната активност.

Един от основните проблеми при изучаването на този риск, е че повечето участници често не могат да си спомнят колко точно са използвали мобилния си телефон.

90% от радиацията, излъчвана от телефоните, се абсорбира от мозъчната тъкан, локализирана в рамките на 5 см от устройството. Така между 2004 и 2008 г. финландците изследвали локализацията на 888 мозъчни тумора спрямо мястото, където се доближава и допира мобилният телефон. Така достигнали до по-горните заключения.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator