Начало
НачалоНашето здравеНиският витамин D - важен фактор при умствените заболявания при деца?
Ниският витамин D - важен фактор при умствените заболявания при деца? 03 юни 2011

Децата с тежки ментални нарушения, вкл. психоза, имат два пъти по-често дефицит на витамин D спрямо умствено здравите деца, сочи проучване, представено на годишната среща на Американската Психиатрична Асоциация.

21% от изследваните деца с тежки психиатрични симптоми имали серумни нива на 25-хидроксивитамин D под 20 ng/ml (минималните препоръчителни нива според Американската Академия по Педиатрия) срещу 14% от децата без подобни проблеми. Това се равнява на над 50% повече спрямо нормалната популация или 1 от всеки 50 деца с тежко ментално заболяване има недостиг на витамина.

Превалентността на витамин D дефицит (43%) била най-голяма при децата с психотични разстройства спрямо други ментални нарушения.

Дефицитът на витамин D е свързан с редица нарушения - най-често в ендокринната функция и състоянието на костите. Установена е връзка и по повод гастроинтестинални прояви, астма, рак и диабет. Най-нови данни свързват недостига на витамина с развитието на психиатрични заболявания - депресивни симптоми, шизофрения, биполярно разстройство.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator