Начало
НачалоНашето здравеАутистичният мозък се различава значително от нормалния
Аутистичният мозък се различава значително от нормалния 01 юни 2011

Postmortem анализ на аутистична и нормална мозъчна тъкан сочи значителни разлики в генната експресия, които могат да разграничат заболяването.

Според авторите, именно специфични молекулярни промени играят основна роля в патогенезата на аутизма, въпреки генетичната хетерогенност на заболяването. Установяването на тези промени би улеснило разработването на биомаркерни тестове и таргетни терапевтични подходи.

Лекарите от Университета Калифорния анализирали генната експресия в мозъчна тъкан от 19 аутисти и 17 контроли. След профилиране на 3 мозъчни области, традиционно свързани с аутизма - горния темпорален гирус, перфронталния кортекс и церебеларния вермис, авторите се фокусирали върху церебралния кортекс, след като установили, че промените в генната експресия са по-изразени именно в този регион.

Специфичните особености в генната експресия, които обикновено разграничават фронталната и темпоралната кора били значително слабо проявени в аутистичния мозък. Фронталният лоб играе роля в преценката, креативността, емоциите и речта, а темпоралните лобове - в слуха, езиковите способности и преработката на звуковете.

При здравия мозък стотици гени имат различна експресия в зависимост от региона, като по този начин лесно могат да се разграничи фронталния от темпоралните лобове. При аутистичния мозък обаче не били наблюдавани тези специфични разлики и всъщност фронталният лоб бил съвсем сходен на темпоралния.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator