Начало
НачалоНашето здравеОтново свързват червеното месо с рак на дебелото черво
Отново свързват червеното месо с рак на дебелото черво 31 май 2011

Нов доклад потвърждава, че червените и преработените меса повишават риска от колоректален рак, а храните, съдържащи фибри - намаляват този риск.

Според доклада, 45% от случаите на рак на дебелото черво и ректума могат да бъдат предотвратени, ако хората консумират повече храни, богати на фибри, и по-малко меса и алкохол; ако физическата активност се повиши и се поддържа здравословна телесна маса. Само в САЩ тези интервенции биха снижили годишната заболеваемост с 64 000.

Изследователи от Imperial College London провели систематичен обзор на нови 263 статии относно колоректалния рак, които били добавени към други 749, анализирани като част от предишен доклад от 2007 г.

Тъй като резултатите се базират на значително голям обем данни, това означава, че те могат да бъдат считани за меродавни от широката общественост, обясняват авторите. Обзорът категорично сочи, че червените и преработените меса повишават риска от рак на дебелото черво.

Препоръчва се консумацията на червено месо да не надвишава 500 грама на седмица, което се равнява на 5-6 средни порции говеждо, агнешко или свинско месо. Преработените меса трябва да се избягват.

Според данните, консумацията на 700 червено месо на седмица повишава риск от колоректален карцином със 17%. Приемът на 1400 г. червено месо пък води до 34% повишение на този риск.

Рискът е много по-висок при преработените меса. Преработените меса включват шунки, филета (преработени), пастърма, кренвирши, наденици и др. Според доклада консумацията от 700 грама седмица е свързана с 36% по-висок риск от рак, като повишението било право пропорционално с поетите количества.

15 кохортни проучвания, включени в обновлението, сочат, че високите количества алкохол също повишават риска от рак на дебелото черво и ректума, като доказателствата са най-силни относно мъжкия пол.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator