Начало
НачалоНашето здравеНяма данни, че добавките със селен предпазват от рак
Няма данни, че добавките със селен предпазват от рак 17 май 2011

Селенът е минерал, който е изключително необходим за поддържането на добро здраве, но ролята му на химиопревантивен агент буди доста противоречия. Различни проучвания сочат различни резултати относно риска за специфични ракови заболявания и свързания прием на селен.

Нов мета-анализ сочи, че към настоящия момент не може да се установи причинна връзка между ниския прием на селен и повищен риск от рак. Мета-анализът противоречи на някои епидемиологични проучвания, сочещи понижена честота на рак и ракова смъртност сред лицата с висок прием на минерала.

Авторите на новия мета-анализ посочват, че по-горните проучвания имат потенциални недостатъци - дизайн, качество и хетерогенност на данните и др. Те цитират резултатите на някои по-големи проучвания:

Резултатите на проучването Nutritional Prevention of Cancer Trial and the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial [SELECT] повдигнаха въпроса относно възможни вредни ефекти на дългосрочния прием на селенови добавки.

Проучването Vitamins and Lifestyle (VITAL) установи, че няма връзка между употребата на антиоксиданти, вкл. селен, и повишен риск от меланом.

Тези резултати пък се различават коренно от тези на проучването Supplementation in Vitamins and Mineral Antioxidants, установило 4-кратно повишен риск от меланом при жените, приемащи антиоксиданти.

Настоящият мета-анализ включвал 49 проспективни наблюдателни и 6 рандомизирани контролирани проучвания.

Рандомизираните контролирани проучвания, които имат най-надеждни резултати, сочат, че органичният селен не предотвратява рака на простата при мъже. Аналогичното важи и за немеланомните кожни злокачествени тумори, докладва екипът.

Въпреки че някои проучвания установили понижение на честотата на чернодробен рак сред употребяващите селенови соли или органични добавки, данните не били убедителни поради методологични недостатъци на включените проучвания.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator