Начало
НачалоНашето здравеДепресията - диабетът на мозъка?
Депресията - диабетът на мозъка? 16 май 2011

Инсулин-освобождаващите свойства на сулфонилурейните препарати може би са свързани и с антидепресантни ефекти, сочи ретроспективно проучване, представено на годишната среща на Американската Психиатрична Асоциация.

В проучването, пациентите с диабет, лекуващи се само със сулфонилурея, имали най-малък риск от депресия.

В лечението на депресията, стабилизирането на кръвната захар може би повлиява благоприятно резултата от терапията - като при диабетици, така и при недиабетици, обяснява главният автор - д-р Øivind Hundal от Haukeland University Hospital (Норвегия). Още през 2007 г. д-р Hundal предложи хипотеза за патофизиологията на депресивното състояние, а именно - може би се касае за диабет на мозъка - отслабен церебрален глюкозен метаболизъм в астроглията.

В настоящото проучване екипът анализирал данни от над 3.4 милиона лица над 20 години. Фокусът бил върху едновременно издадените рецепти за орален антидиабетен препарат (бигванид, сулфонилурея, тиазолидиндион) и антидепресанти.

Основното откритие било, че само групата на орални препарати, стимулиращи директно освобождаването на инсулин, били свързани със значително по-ниска съпътстваща употреба на антидепресанти.

Сулфонилурейните препарати били свързани с най-ниска честота на едновременна употреба на антидепресант, следвани плътно от комбинацията сулфонилурея и бигванид.

Монотерапията със сулфонилурея или комбинацията с този клас били свързани със значително по-ниска честота на употреба на антидепресанти спрямо употребата на бигванид или глитазон самостоятелно.

В този контекст трябва да се отбележи, че глюкозната абсорбция в астроглията се повлиява от инсулин, докато в невроните инсулинът няма този ефект.

Експертът д-р Филип (Brown University), който изучава биология на депресията, смята, че проучването е доста интересно и наистина подкрепя появяващите се данни, свързващи депресията и диабета. Той цитира големи епидемиологични проучвания, които сочат именно подобна връзка. Литературни данни пък също подкрепят тази хипотеза.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator