Начало
НачалоБременност и ражданеБременните със затлъстяване биха могли да отслабнат безопасно по време на бременността
Бременните със затлъстяване биха могли да отслабнат безопасно по време на бременността 13 май 2011

Жените, които страдат от тежко затлъстяване, биха могли да отслабнат по време на бременността без свързани рискове, като по-този начин да сведат риска от цезарово сечение, сочи проучване.

То е публикувано в майския брой на Obstetrics & Gynecology, като допълва резултатите на предишни, според които поне някои жени със затлъстяване могат да отслабнат с няколко килограма по време на бременност без да навредят на себе си и плода.

Общите препоръки на Institute of Medicine (IOM) препоръчват бременните жени със затлъстяване да наддават между 6 и 11 кг по време на бременност, което по-малко от препоръчваните 13-18 кг при жените с нормална телесна маса. Някои експерти обаче не са съгласни с тези препоръки, тъй като те не отчитат различните степени на затлъстяване.

Няколко проучвания сочат, че жените с тежко затлъстяване могат да качат няколко килограма и дори да отслабнат без да навредят на своето здраве и детето си.

В новото проучване шведски лекари анализирали медицинските картони на над 46 000 бременни жени със затлъстяване, родили между 1993 и 2008 г. Жените били разпределени в три категории според нивото на затлъстяване: клас 1 - ИТМ между 30 и 35; клас 2 - ИТМ между 35 и 40; клас 3 - ИТМ 40 или повече.

Било установено, че в последните две групи, жените, наддали по-малко килограми спрямо препоръчваните от IOM и дори отслабнали с няколко килограма, имали повишен риск от раждане на по-голямо бебе и от цезарово сечение в сравнение с качилите препоръчваното тегло.

Сред жените в клас 2 честотата на цезарово сечение била 17% при отслабналите и 24% при натрупалите необходимите 6-11 кг. Бебетата, родени от жени със затлъстяване, но отслабнали по време на бременността, имали добри резултати и нямали повишен риск от фетален дистрес и ниска оценка по Apgar.

От това проучване може да се обобщи, че отслабването с няколко килограма или надебеляването с по-малко от препоръчваните килограми "поне не е вредно" при бременни с тежко затлъстяване, заявяват шведите.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator