Начало
НачалоСексуално здравеРанни Pap натривки при младите жени с висок риск
Ранни Pap натривки при младите жени с висок риск 09 май 2011

Младите жени, които имат много сексуални партньори или история за полово преносимо заболяване, биха имали полза от скриниране за рак на шийката на матката преди 21 годишна възраст, сочи проучване, представено наскоро.

Д-р Джонсън и колеги от University of Connecticut School of Medicine провели ретроспективно случай-контрола проучване, включващо 394 пациенти, скринирани за рак на шийката на матката. Средната възраст на жените била 17.

82 имали умерена дисплазия (CIN2), а 37 -тежка (CIN3), преди 21-годишна възраст. Докладвалите поне двама сексуални партньори имали 4.5 повишен риск от умерена или тежка дисплазия, жените с над 5 партньора - 51 пъти повишен риск.

Умерената и тежка дисплазия била по-честа и сред жените с история за полово преносимо заболяване. Рискът бил особено висок сред жените с история за хламидиаза и генитални брадавици.

Авторите препоръчват скриниране на всички сексуално активни жени под 25-годишна възраст за гонорея или хламидиаза и ако тестът е положителен за някое от заболяванията или пък имат история за такова заболяване, би било разумно на тези жени да се направи Pap скрининг по-рано.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator