Начало
НачалоНашето здравеПасивното тютюнопушене може да доведе до никотиново пристрастяване
Пасивното тютюнопушене може да доведе до никотиново пристрастяване 10 май 2011

Умереното излагане на тютюнев дим води до активация на мозъчните α4 β2 никотинови ацетилхолинови рецептори (nAChRs), което от своя страна може да доведе до започване на активно пушене и пристрастяване.

В проучване лекари от Университета Калифорния установили, че едночасовото излагане на тютюнев дим в затворено помещение води до насищане на мозъка на непушачите със значителни количества никотин.

Според директора на Националния институт по наркомании на САЩ - д-р Нора Волков, това проучване показва, че дори и ограниченото пасивно пушене доставя достатъчно количество никотин за повлияване на функцията на мозъка.

Хроничната и тежка експозиция би могла да доведе до дори още по-високи нива, което обяснява защо пасивното тютюнопушене повишава риска от пристрастяване.

Авторите на проучването установили, че пушачите има средно 23% повишение на позивите за пушене след излагане на пасивен дим, което сочи, че последният доставя достатъчна доза никотин за продължаване на цигарената употреба.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator