Начало
НачалоНашето здравеЧервеното вино "навлиза" при стентовете
Червеното вино "навлиза" при стентовете 03 май 2011

Полифенолите, които се съдържат в червеното вино, някой ден могат да се използват като антирестенотични съставки на излъчващите стентове, сочат ранни проучвания при животни.

Проучвания сочат, че ресвератролът, съдържащ се в обвивката на червеното грозде и във високи концентрации - в червеното вино, намалява рестенозата, ускорява реендотелизацията и намалява активацията на възпалителни клетки при животни. По-ранни изследвания пък сочат, че quercetin, който също се съдържа в виненото грозде, е силен антиоксидант, който блокира тромбоцитната активация и пролиферацията на съдови гладкомускулни клетки.

Данни от проучвания с излъчващи медикаменти стентове сочат, че антипролиферативните съставки в стентовете инхибират гладкомускулната съдова пролиферация, но и неселектувно забавят реформирането на функционален ендотел. По този начин се повишава риска от тромбоза. Целта на настоящото проучване била да се идентифицират такива вещества, които инхибират рестенозата, но пък спомагат за реендотелизация. Ето защо авторите се спрели на полифенолите.

За постигане на локален ефект е необходим орален прием на големи дози полифеноли; ето затова внедряването им в излъчващи стентове е добра идея.

Д-р Kleinedler и колеги имплантирали стентове, натоварени с полифенол, в каротидните артерии на плъхове. Проучването сравнило ендотелната пролиферация на плъхове третирани с високодозова версия, нискодозова версия на стента, метален стент или без стент. Било установено, че локалната стентова доставка на високо- и нискодозови полифеноли води до по-бърза реендотелизация след стентовото увреждане спрямо обикновените метални стентове. Полифенолите мигрирали към мястото на увреждане по-бързо, отколкото други изследвани в предишни опити лекарствени обвивки.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator