Начало
НачалоНашето здравеРастителен екстракт е ефективен при алергична назална конгестия
Растителен екстракт е ефективен при алергична назална конгестия 03 май 2011

Малко двойно-сляпо сравнително проучване сочи, че екстракт от растението Petasites hybridus (лопуш) ефективен при лечението на назална конгестия следствие на алергичен ринит.

Авторите обясняват, че петазол бутеноат комплексът (известен още като Ze 339) се добива от специална разновидност (Petzell) на Petasites hybridus и може да се купи с рецепта в Швейцария и други страни.

Изследователите тествали ефективността на Ze 339 спрямо desloratadine и плацебо при 18 пациенти с алергичен ринит, следствие на тревен полен. В кръстосан дизайн участниците били третирани с препаратите в случаен ред в продължение на 5 дни преди прилагане на провокация с екстракт от тревен полен.

По-време на 24-часовия период след провокативния тест били извършени риноманометрия, оценка на симптомите и анализ на нивата на локалните възпалителни медиатори. Времето до достигане на 90% от базовите стойности относно назалната обструкция било 5.4 часа при Ze 339, 10.7 часа при desloratadine и 9.1 часа при плацебо.

Аналогично, успокояване на симптомите се наблюдавало в рамките на 3.2 часа при Ze 339, 4.5 часа при desloratadine и 8.3 ч. при плацебо.

Ze 339 бил свързан със значителен спад на нивата на интерлевкин-8 и левкотриен В4 в назалните секрети преди провокативния тест.

Резултатите сочат, че Ze 339 е по-ефикасен от desloratadine и плацебо при подобряването на доминантния симптом назална обструкция при сезонен алергичен ринит, отбелязват авторите. Според тях, профилактивната терапия с Ze 339 може да се окаже ефективна срещу алергичното възпаление в горните дихателни пътища, като специфичните и адаптивни имунни отговори остават интактни.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator