Начало
НачалоЗдравни новиниНов препарат срещу множествена склероза - свързан със сърдечносъдов риск
Нов препарат срещу множествена склероза - свързан със сърдечносъдов риск 25 април 2011

Резултатите от анализ на фаза 3 проучвания с fingolimod - първият орален агент срещу множествена склероза, сочат, че медикаментът има преходни и дългосрочни дългосрочни сърдечносъдови ефекти.

Екип от University of Virginia Medical Center докладва, че fingolimod покачва риска от хипертония, а при стартиране могат да се наблюдават преходно забавяне на сърдечната честота и предсърдно-камерното провеждане.

Листовката на препарата на Novartis, предлаган на пазара като Gilenya, така или иначе съветва пациентите да бъдат наблюдавани за признаци и симптоми на брадикардия в рамките на 6 часа след първата доза. Новите резултати потвърждават тази препоръка и посочват други дългосрочни рискови.

Настоящият анализ включвал 2552 лица. Било установено, че при пациентите, приемащи fingolimod, се наблюдава повишение на артериалното налягане и повече свързани с хипертония нежелани реакции. Очаквано, авторите установили, че агентът е свързан с дозозависимо забавяне на сърдечната честота с надир (най-ниски стойности) 5 часа след приема. Средният спад на сърдечната честота бил 8 удара в минута, а при по-високите дози - 11 удара в минута.

Забавянето на атриовентрикуларното провеждане било асимптоматично при повечето пациенти.

Fingolimod действа като суперагонист на сфингозин-1-фосфат рецепторите по повърхността на тимоцитите и лимфоцитите. Това води до намаляване на общия брой циркулиращи лимфоцити и се минимизира риска за повдигане на автоимунна реакция към миелиновата обвивка на аксоните, основен патогенетичен процес при МС.

Според FDA, най-честите нежелани реакции, докладвани от пациентите, приемащи fingolimod, включват: главоболие, грип, диария, болка в гърба, повишение на чернодробните ензими и кашлица.

През септември миналата година изследователи докладваха и други нежелани реакции - вкл. релапс на МС, случаи на базалноклетъчен карцином, макулен едем, гръдна болка, 2 случая на епилепсия, главоболие и лимфопения.

Според д-р Карол от Sir Charles Gairdner Hospital (Пърт, Австралия) профилът на безопасност на fingolimod изглежда е по-сериозен от този на настоящите препарати срещу МС.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator