Начало
НачалоНашето здравеГледането на ТВ стеснява ретиналните микросъдове при деца
Гледането на ТВ стеснява ретиналните микросъдове при деца 22 април 2011

Всеки час стоене пред телевизора или компютъра има същия ефект върху ретиналните микросъдове като 10-mm-Hg покачване на систоличното кръвно налягане, сочи проучване сред 6-годишни деца.

Предишни проучвания при деца и възрастни сочат, че тесните ретинални артериоли и широките венули са маркери за сърдечносъдови рискови фактори като затлъстяване и високо кръвно налягане. Промените в калибъра на съдовете на ретина при възрастни е признак за субклинично сърдечносъдово заболяване, обуславящ повишен риск от съдови инциденти, отбелязва д-р Bamini Gopinath (University of Sydney, Австралия).

Влиянието на физикалната активност и заседналия живот върху ретиналната микроваскулатура при деца никога не е било изследвано досега; ето защо Gopinath и колеги анализирали калибъра на ретиналните съдове на случайна извадка от 1392 деца на 6-годишна възраст. Данни за дневната активност на децата били подадени от родителите чрез въпросници.

След отчитане на възраст, пол, етнос, цвят на очите, дължина на оста на очната ябълка, индекс на телесната маса и средно артериално налягане било установено, че артериоларният калибър на децата с най-висока степен на спортна активност извън вкъщи е с 2.2 микрометра по-широк от този при децата с най-заседнал начин на живот.

Проучването не установило полза от домашните спортни мероприятия, но авторите смятат, че този тип упражнения не водят до същите натоварвания, които децата биха извършили навън. Те предполагат, че в страни, където зимните месеци са по-сурови, спортните занятия вкъщи са по-интензивни и може биха донесли повече полза.

Подлежащите механизми, обясняващи установената връзка между физическото натоварване и калибъра на съдовите в очната ретина, не са ясни и може би са комплексни. Според авторите, физическото натоварване подобрява артериалната ендотелна функция чрез увеличения кръвен поток. Последният води до повече стрес върху съдовата стена и усилена продукция на азотен оксид и подобрение на ендотел-зависимата вазодилатация. За потвърждаване на тази хипотеза са необходими повече проучвания, смятат австралийците.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator