Начало
НачалоСексуално здравеПробиотик срещу повтарящи се уринарни инфекции
Пробиотик срещу повтарящи се уринарни инфекции 20 април 2011

Интравагинален пробиотик, съдържащ Lactobacillus crispatus CTV-05 (Lactin-V, Osel Inc), води до намаляване на честотата на рецидивиращи инфекции на уринарния тракт при податливи жени. Пробиотикът има сходна на антимикробната профилактика ефективност - около 50%.

Уринарните инфекции са чести при жените и често рецидивират, обяснява д-р Ann Stapleton от University of Washington. Пациентите с повтарящи се инфекции често имат промени във вагиналната микрофлора, включително намаляване на лактобацилите.

Фаза 1 проучване с Lactobacillus crispatus CTV-05 установи, че пробиотикът може да се прилага като вагинална свещичка с минимални странични инфекции.

Настоящото фаза 2 проучване включвало 100 жени в предменопаузна възраст с история за рецидивиращи ИУТ. Участничките били лекувани с антимикробни средства по повод острия епизод и след това рандомизирани на Lactobacillus crispatus CTV-05 или плацебо супозитории.

Културелно потвърдена рецидивираща ИУТ се наблюдавала при 15% от жените, третирани с Lactobacillus crispatus CTV-05, срещу 27% при плацебо групата - относителен риск 0.5.

Високите нива на вагинална колонизация с Lactobacillus crispatus по време на проследяването били свързани със значителна редукция на рецидивиращите инфекции.

Профилът на безопасност бил сходен с установения във фаза 1. Нежелани реакции били докладвани при 56% от жените, лекувани с пробиотика, срещу 50%, получили плацебо. Най-честият нежелан ефект било вагиналното течение, следвано от сърбеж и умерен абдоминален дискомфорт.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator