Начало
НачалоНашето здравеПроучване поставя под съмнение подмладяващите способности на DHEA
Проучване поставя под съмнение подмладяващите способности на DHEA 18 април 2011

В широката общественост хормоналният препарат DHEA e известен с анти-aging ефекта си, като хормон на младостта, но според обзор, няма качествени данни, които да сочат, че агентът подобрява паметта, сексуалната функция и общото здравословно състояние при жени в постменопаузна възраст.

Още през 90-те години на миналия век DHEA стана изключително популярен като еликсир на младостта, подкрепен от редица предварителни проучвания.

През последните години обаче, по-големи и по-добре организирани проучвания не сочат ползи. Най-голямото (115 жени) датира от 2008 година и сочи, че след 1-годишен прием DHEA не подобрява паметта и другите умствени функции.

Аналогични са резултатите относно "положителните" ефекти на DHEA върху сексуалната функция, настроението, холестерола и инсулиновите нива.

Все пак някои проучвания сочат, че DHEA може би намалява костната загуба, свързана с менопаузата. Не е известно обаче дали това е свързано с намаляване на риска от фрактури.

Най-честите странични ефекти на DHEA са: акнето и косменият растеж по лицето и тялото. Не са ясни обаче дългосрочните ефекти на препарата, отбелязват авторите на настоящия обзор.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator