Начало
НачалоЗдравни новиниGabapentin може да предотврати постхерпетичната невралгия
Gabapentin може да предотврати постхерпетичната невралгия 13 април 2011

Терапията с антиконвулсантния препарат при пациенти с остър херпес зостер може да предотврати постхерпетичната невралгия, сочи неконтролирано, отворено проучване, проведено в частна дерматологична клиника в Тексас (САЩ).

Голяма част от пациентите с остър херпес зостер развиват невралгия, която изключително трудна на лечение и значително може да влоши качеството на живот. Настоящите терапевтични подходи включват трициклични антидепресанти, антиконвулсанти и редица орални и топикални аналгетици. Всички изброени са частично ефективни за облекчаване на болката, свързана с постхерпетичната невралгия.

Редица изследвания сочат, че gabapentin е ефективен при това състояние, а според проучвания в животински модели препаратът може да бъде още по-ефективен, ако се приложи по време на острия епизод.

В настоящото проучване били включени 133 мъже и жени с остър херпес зостер (давност на везикулите 72 часа). 38% се оплаквали от умерена болка, а 62 - от тежка.

Терапията включвала 1000 mg valacyclovir 3 три пъти дневно в продължение на 7 дни + габапентин в начална доза 300 mg, титрирана до макс. 3600 mg според профила на страничните ефекти.

Било установено, че процентът пациенти, докладващи болка, намалява прогресивно. На седмица 12 болка (>0 по скалата на Likert) докладвали 20.3%, на седмица 16 - 18.%, а на седмица 24 - 9.8%.

На седмица 24 честотата на постхерпетична невралгия (>3 по скалата на Likert 90 дни след инфекцията) била 6.8%. Това са най-ниските нива, докладвани в проучване. Според литературата превалентността на това състояние варира между 9% и 73%.

Авторите смятат, че gabapentin може да се прилага към антивирусната терапия при остър херпес зостер, особено при пациенти с най-висок риск от постхерпетична невралгия - тези на възраст >50 години и с по-тежка остра болка. Все пак екипът отчита нуждата от плацебо контрол и по-големи проучвания на тази тема.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator