Начало
НачалоБременност и ражданеОвулационната характеристика повлиява честотата на бременност и пола на плода
Овулационната характеристика повлиява честотата на бременност и пола на плода 14 април 2011

Яйчниковата овулаторна характеристика повлиява честотата на бременност и пола на плода, сочи проучване, дело на японски специалисти по асистирана репродукция.

Д-р Фукуда и колеги преди време демонстрираха, че ановулацията по време на два менструални цикъла увеличава потенциала за бременност на ооцитите, взети през последващия трети цикъл.

В настоящото проучване японците тествали дали овулационната характеристика на три последователни менструални цикъла, при които овулацията е унилатерална, повлиява шанса за постигане на успешна бременност и пола на детето.

Били включени 335 жени, подлежащи на ин витро фертилизация (IVF) или интраутеринна инсеминация (IUI).

Честите на успешна фертилизация и пре-ембрио формация били значително по-високи при контралатерална характеристика на овулацията (ляв-десен или десен-ляв яйчник през последните два цикъла) с последваща ипсилатерална овулация през последните два цикъла.

Така характеристиката ляво-ляво-дясно имала най-голяма честота на бременност и живо раждане - 27% и 22%, спрямо другите възможни комбинации.

Комбинацията ляв-ляв-десен яйчник пък била свързана със значителна по-голямо отношение момче/момиче.

Д-р Фукуда и колеги предлагат следното обяснение на получените резултати.

Ооцитът след ЛЛД (ляво-ляво-дясно) овулация, освободен от субоптималните ефекти от доминантния фоликул и/или жълтото тяло през предишните два менструални цикъла, е добре матурирал и податлив на свързване с Y-сперматозоид.

Y-сперматозоидът е по-малък от Х и лесно може да проникне в zona pellucida след ЛЛД. Според предишни изследвания, на фоликуларното развитие са необходими три менструални цикъла за достигане на стадий преовулаторен фоликул.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator