Начало
НачалоСексуално здравеГлюкозният контрол ограничава еректилната дисфункция при диабет тип 1
Глюкозният контрол ограничава еректилната дисфункция при диабет тип 1 12 април 2011

Интензивната гликемична терапия намалява риска от еректилна дисфункция (ЕД) при млади мъже с диабет тип 1. Това сочат резултатите на проучване, публикувано в Journal of Urology. Според авторите, тези резултати биха могли да се окажат допълнителен мотиватор за придържането към терапията от страна на пациентите.

Проучването включвало около 600 мъже с диабет тип 1, участващи в проучване относно интензивна или конвенционална гликемична терапия.

Първата кохорта включвала 366 мъже с диабет тип 1 и давност между 1 и 5 години; при нито един не били установени микросъдови усложнения. Втората група се състояла от 395 пациенти с диабет тип 1 и давност между 1 и 15 години и непролиферативна ретинопатия или микроалбуминурия. Пациентите с хипертония, исхемична болест на сърцето или периферна невропатия били изключени.

23% докладвали еректилна дисфункция. В първата кохорта не била установена разлика в ЕД между групите, третирани с интензивна и конвенционална гликемична терапия (20.3% срещу 17.0%).

При мъжете с микроваскуларни прояви, пациентите, приемащи интензивна терапия, имали значително по-ниска честота на ЕД - 12.8% срещу 30.8%. По-високите нива на гликиран хемоглобин А1с били значително свързани с наличието на ЕД и при двете кохорти; други рискови фактори били възраст, периферна невропатия и симптоми от страна на долните пикочни пътища.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator