Начало
НачалоНашето здравеПерфлуорокарбоните - свързани с преждевременна менопауза
Перфлуорокарбоните - свързани с преждевременна менопауза 11 април 2011

Жените, изложени на високи количества специфични химически вещества, използващи се в домакинството, имат повишен риск от настъпване на менопауза в по-ранна възраст.

Според проучване, отговорните химически вещества са перфлуорокарбони (ПФК), които се влагат в продукти, като мебелировка, тигани с незалепващо покритие, пластмасова посуда, дрехи, килими.

ПФК персистират в околната среда, като количества могат да се открият в почва, вода, животни и хора. Правителствено проучване в САЩ през 2004 г. сочи наличие на ПФК в 98% от кръвните проби на голяма група американци.

Животински проучвания сочат, че ПФК действат като ендокринни инхибитори.

Авторите на проучването изследвали жени над 42-годишна възраст и установили, че тези с относително високи нива на ПФК имат повишен риск от ранно настъпване на менопаузата. При тези жени били отчетени по-ниски нива на естроген.

Дали ПФК са причината за този феномен, не е ясно, но проучването трябва да бъде като червен флаг. Главните проблеми с ранната менопауза и ниските нива на естроген са повишеният риск от сърдечно заболяване и остеопороза.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator